توصیه نامه یا ریکامندیشن لتر (Recommendation letter) چیست؟

توصیه نامه نوشته ای است که توسط کارفرما، استاد دانشگاه، مشتری، معلم یا شخص دیگری که می تواند یک فرد عادی و یا دانشگاهی باشد، نوشته شود. هدف از نگارش توصیه نامه بیان مهارت ها، دستاوردها و توانایی شخصیِ فرد است. از این توصیه نامه ها به عنوان راهنمایی برای نشان دادن اعتماد به شخص مورد نظر استفاده می شود. اغلب توصیه نامه ها در خطاب به مدیر اجرایی شرکت ها یا ماموران پذیرش تحصیلی دانشگاه ها (به خصوص در مورد موقعیت های بورسیه تحصیلی) برای تسهیل مصاحبه یا معرفی کاندیدا نوشته می شوند.

چه بخش هایی در توصیه نامه آورده می شود؟

یک توصیه نامه، توصیفی از مهارت فرد در رابطه با اشتغال یا تحصیلات است. این نامه باید ویژگی ها و توانایی هایی کاندیدا را برای موقعیت مورد نظر مانند یک بورسیه تحصیلی خاص یا برنامه تحصیلی با موضوعی مشخص، به طور کامل بیان کند.

ریکامندیشن ها معمولا به طور مستقیم به به مقصد مسئول پذیرش دانشگاه یا استاد مورد نظر ارسال می شوند.

سوال مهم: چه کسانی می توانند توصیه نامه بنویسند؟

انتخاب بهترین فرد برای نگارش توصیه نامه می تواند در برگزیده شدن شما توسط هیئت گزینش نقش بسزایی داشته باشد. یک لیست از تمام کارفرمایان سابق، استادان و افراد شاخص و معتبری را که می توانند جهت نگارش توصیه نامه در اولویت قرار بگیرند، انتخاب کنید. شما همچنین باید مطمئن شوید که فرد انتخاب شده این مسئولیت را به درستی و جدیت انجام می دهد و به شرایط شما و نیازتان برای نوشتن یک توصیه نامه با کیفیت اهمیت می دهد. یک توصیه نامه مبهم و شتابزده و یا توصیه نامه ای که بدون رعایت استانداردهای لازم نوشته شده باشد، چندان بازخورد خوبی ندارد. بی اطلاعی یا اطلاع استاد دانشگاهی که توصیه نامه را نگارش می کند، نقطه عطفی در پذیرش دانشجو خواهد بود.

در نظر بگیرید فردی که توصیه نامه شما را نگارش می کند، ترجیحا اطلاع کامل و به روزی از فعالیت های علمی شما داشته باشد و بتواند به بهترین شکل مهارت هایتان را شرح دهد.

به طور خلاصه بهترین توصیه نامه از طرف اشخاصی است که:

  • با کار شما آشنایی و احساس مثبتی را درباره شما داشته باشند.
  • زمان کافی را برای نوشتن نامه اختصاص دهند.
  • ترجیحا اعتبار و شهرت قابل قبولی در کشور خود و حتی کشور مقصد داشته باشند.

دو نکته:

  • لیستی از ویژگی ها و دستاورد هایی را که می خواهید در توصیه نامه خودتان برجسته کنید را تهیه نمایید. بدیهی است نمی توانید تنها این ویژگی ها را به عنوان توصیه نامه بیان کنید، بلکه باید از آنها به عنوان راهنما استفاده ببرید.
  • توصیه نامه نهایی خود را به وسیله کسانی که می شناسید و با شما آشنایی دارند اصلاح نمایید. اجازه ندهید در نوشتن نامه احساساتتان دخیل باشد. از یاد نبرید که در مورد این گونه از نامه ها املا و دستور زبان مشخصی وجود دارد، در نتیجه حتما با افراد متخصص مشورت نمائید.
  • معمولا توصیه نامه ها در حدود 400 الی 500 کلمه می باشند.

تفاوت های بین توصیه نامه و معرفی نامه (Reference Letter)

معرفی نامه مخاطب مشخصی ندارد و اغلب توسط معرف (فردی که توصیه نامه را می‌نویسد)  به خود دانشجو داده می‌شود و دانشجو می‌تواند در آینده نیز از آن استفاده کند برخلاف معرفی نامه ( Reference Letter ، اکثر توصیه نامه ها توسط متخصصان، نظیر سرپرستان قبلی، استادان و یا همکاران نوشته می شوند. توصیه نامه ها معمولا توصیف زمینه، تحصیلات و تجربیات متقاضی را به طریقی که مهارت و ویژگی خاصی را برجسته می کند، بیان می نمایند.

همچنین یک توصیه نامه بیشتر جنبه سفارشی دارد و فرد را به یک موقعیت خاص هدایت می کند، در حالی که معرفی نامه عمومی تر است و می تواند برای چندین مورد مختلف ارسال شود.

نحوه ارسال توصیه نامه ها به چه شکل است؟

نحوه ارسال توصیه نامه به سه شکل امکان پذیر می باشد:

  1. 1.     ارسال آنلاین توصیه نامه : استاد توصیه گر می تواند با ورود به سایت دانشگاه مدنظر فرد متقاضی ، وارد قسمت ثبت توصیه نامه شود و برای فرد توصیه نامه ای بنویسد و با کلیک بر روی یک دکمه ، آن را ثبت و ارسال کند .
  2. ایمیل: بعضی دانشگاه ها در سایت خود امکان نگارش و ثبت توصیه نامه ندارند و استاد توصیه گر باید توصیه نامه متقاضی را تایپ کرده و از طریق ایمیل خود برای دفتر پذیرش دانشگاه ارسال کند .
  3. پست: استاد توصیه گر بعد از نگارش توصیه نامه ، آن را به متقاضی به صورت مهر و موم شده تحویل می دهد و متقاضی آن را به آدرس پستی دانشگاه ارسال می کند .
  4. ارسال آنلاین توصیه نامه توسط فرد متقاضیدر این حالت فرد متقاضی خود از استاد متن توصیه نامه را دریافت و در سایت دانشگاه در هنگام تکمیل اپلیکیشن فرم، آن را آپلود می نماید.

مهم نیست که فرد متقاضی از چه طریقی توصیه نامه خود را ارسال می کند ، مسئله مهم این است که تا فرصت پایانی که از طرف دانشگاه تعیین می شود ، توصیه نامه به دست دانشگاه برسد .